Arsyet për dhe kundër pirjes së kafes

PËR

 

Kafja përmban anti-oksidant, vitamina e minerale dhe disa proteina dietare

 

Hulumtimet tregojnë që pirja e kafesë ul rrezikun e disa sëmundjeve, përfshirë:

 

Parkinsonin

Alz’haimerin

Llojin 2 të diabetit

Gurët në tëmth

Kancerët – oral, të ezofagut dhe të laringut

Sulmet e astmës

Probleme të ritmit të zemrës

Sulmin në tru

Cirrozën e mëlçisë

Kafeina rrit ndikimin e disa llojeve të analgjetikëve; vepron si stimulues

 

E dobishme për kopshtin: kafja e bluar, e përdorur, u bën dobi shumë bimëve duke i shtuar azot dheut.

 

Gratë që pinë së paku 5 filxhanë kafe në ditë, kanë 57% më pak gjasa të zhvillojnë kancer të estrogjenëve receptoro-negativ sesa ata që pinë më pak se një filxhan në ditë. Kafepirësit e mëdhenj kanë 20% më pak rrezik të zhvillimit të çfarëdolloj kanceri të gjirit, kur të merret parasysh mosha.

 

Burrat që pinë së paku 6 filxhanë në ditë kanë 60% rrezik më pak sesa ata që nuk pinë kafe të zhvillojnë formën më vdekjeprurëse të kancerit në prostatë. Ata, po ashtu, kanë 20% rrezik më pak të zhvillojnë çfarëdo sëmundje. Burrat që pinë 1-3 filxhanë në ditë kanë 30% më pak rrezik të zhvillojnë formën më vdekjeprurëse të kancerit të prostatës.

 

KUNDËR

 

Edhe pse kafeina mund të ketë ndikim pozitiv, konsumi i tepërt mund të shkaktojë rezultate negative.

 

Ndikimet negative mund të përfshijnë:

 

Ndryshime në modelin e fjetjes

Mund të shkaktojë halucinacione dëgjimore

Pengon absorbimin e disa mineraleve dhe vitaminave, siç është magnezi, zinku dhe hekuri.

Mund të ngritë shtypjen e gjakut

Ndikon si diuretik i lehtë dhe të çojë në dehidrim dhe humbje të vitaminave B dhe C, si dhe të kalciumit, hekurit, dhe zinkut.

Mund të nxijë dhëmbët

Thartësira mund të përkeqësojë djegësirën e stomakut

 

Pjekja e kokrrave: kafja përmban qindra përbërës, disa prej tyre nxirren gjatë procesit të pjekjes; disa karcinogen lirohen nga temperatura e lartë e pjekjes, përfshirë kresotën, pirimidinën, katranin dhe hidrokarburet poliklike aromatike.

 

Kafja është ndër bimët që më së shumti spërkatet me pesticide.

 

Përmbajtja mesatare e kafeinës për filxhan (në miligramë):

 

Kafja me pikim  115-175

Espresso 100

E zier 80-135

Instant 65-100

E zier, e dekafeinuar 3-4

Instant, e dekafeinuar 2-3

 

Mundësia e shtimit të peshës (në kalori):

 

Ajka e rrahur (125 gr) 77

Moka, karamele (për pompim) 25

Pako sheqeri 15

Ajka me shije të caktuar (një lugë gjelle) 15-35

Qumështi i plotë (2 lugë gjelle) 18

Qumështi pa mazë (2 lugë gjelle) 11

Qumështi i sojës (2 lugë gjelle) 17

 

Burimet: Harvard School of Public Health; National Coffee Associations; The Speciality Coffee Associations of America; Stroke: Journal of the American Heart Association.