Histori e çajit të zi

Çaji i zi është një variacion i fermentuar i çajit që vjen nga bima Camelia Sinensis, nga i cili bëhet çaji Olong dhe çaji i gjelbër. Procesi i bërjes së një çaji të zi përfshin dobësimin pastaj rrotullimin e gjetheve të çajit, pasuar nga një periudhë e gjatë fermentimi. Pastaj, gjethet e çajit të zi nxehen duke rezultuar në një gjethe të lirshme të çajit të zi, me një aromë të fortë komplekse dhe të njohur.

 

Askush nuk e di sigurt kur dhe ku u shpik çaji i zi, por ka dy tregime që mund të shpjegojnë zbulimin e parë të këtij çaji. Teoria “Wuji”, që mendohet të jetë një teori rreth formimit të çajit Olong, po ashtu është e rëndësishme në historinë e çajit të zi kinez. Keksa të shtypur të çajit janë bërë në malet Wuji që nga dinastia Song. Kur perandori i dinastisë Ming kërkoi kalimin në prodhimin e gjetheve të lirshme të çajit, prodhuesit e çajit u orvatën disa herë për të bërë çaje me gjethe të lirshme. Gjatë këtij procesi të ri, gjethet e çajit bëhen të kuqe si shenjë e fermentimit. Për shkak të ngjyrës së kuqe të gjetheve, çaji u zi në Kinë u njoh së pari si çaj i kuq.

 

Një tjetër tregim i shpikjes së çajit të zi zë vend në fshatin kinez Tong Mu. Diku gjatë shekullit 16, ushtarët e armatës kaluan nëpër fshatin Tong Mu dhe përkohësisht e ndalën prodhimin e çajit të gjelbër. Ushtarët bënin shtretër nga grumbujt e gjetheve të çajit dhe dikur u larguan nga fshati. Gjethet e çajit ishin bërë të zeza. Procesi i çajit u vazhdua me këto gjethe të zeza dhe kështu u lind një lloj i ri i çajit të lirshëm.

 

Një nga çajet e zinj më të mirë në botë është Golden Monkey Black Tea. Ky çaj me gjethe të lirshme u përzgjodh nga Shtëpia e Bardhë për të shërbyer në darkën shtetërore më 19 janar 2011, gjatë një vizite nga presidenti i Kinës. Black Dragon Pearl Back Tea është një tjetër çaj ndër më të mirët në botë, që vjen nga provinca Junan e Kinës.

 

Shumë variacione të aromatizuara të çajit të zi janë bërë shumë të popullarizuar, siç është Cacao Mint Black Tea. Një tjetër variacion i pëlqyeshëm është Earl Grey Black tea me shijet e vaniljes, e përzier me petale të kumakut.