Thuaj “kafe” në 20 gjuhë

Kurdo që të udhëtosh, është mirë të mësosh të thuash në gjuhën vendase: Përshëndetje! Ju faleminderit! Ishte shumë e shijshme!

 

Meqë ushqimi është një mjet i shkëlqyeshëm për përjetimin e një kulture dhe për lidhjen me njerëz, kam gjetur se fraza e fundit gjithmonë përfiton një buzëqeshje të madhe, kudo që të gjendem. Por, natyrisht, ka dhe një fjalë tjetër e cila është esenciale për një udhëtar: kafe.

 

Ajo që e bën madhështore fjalën “kafe” është se kjo fjalë është bukur shumë e njohur kudo në botë.  Sepse fjala “kafe”, pavarësisht se në cilin vend të botës përdoret, e ka rrënjën në vendin e njëjtë: arabishten klasike. Kahwa qe fjala e cila e përshkruante pijen në Jemen, dhe kjo, pak a shumë, mbeti e pandryshuar përreth botës.

 

Doni provë për këtë? Ja si i thuhet kafes në 20 gjuhë të botës:

 

 

1. Finlandë: Kahvi

2. Suedi: Kaffi

3. Francë: Kafé

4. Indonezi: Kopi

5. Çeki: Káva

6. Greqi: Kαφέ

7. Vietnam: Kà fê

8. Hungari: Kávé

9. Swahili: Kahawa

10. Afrikë: Koffie

11. Tagalog: Kapi

12. Kore: Keopi

13. Rusi: Kофе

14. Turqi: Kahve

15. Mandarin: Kāfēi

16. Islandë: Kaffi

17. Spanjë: Kafé

18. Gjermani: Kaffi

19. Italian: Kaffè

20. Indi: Kŏfī